Jeżyny to rośliny słabo doceniane i mało popularne w Polsce. Powinny być bardziej doceniane ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, które mają ich owoce. Dużo substancji o właściwościach bioaktywnych takie jak: flawonoidy, kwasy flawonowe, karotenoidy, witamina C i E, tainy i flawanole, są w owocach jeżyn i są one potrzebne naszemu organizmowi do zwalczania wolnych rodników, ochrony przed chorobami nowotworowymi i przed cukrzycą.
Uprawa jeżyny bezkolcowej Arapaho
Pewnie wiele osób powie, że jeżyny maja kolce i od razu rezygnuje z ich sadzenia w ogrodzie. Jednakże są odmiany bezkolcowe, takie jak jeżyna bezkolcowa Aramaho. Posiada ona sztywne pędy, które trzeba prowadzić przy podporach. Owocuje ona na pędach dwuletnich. Wymagania glebowe jeżyny bezkolcowej Aramaho są niskie, preferuje ona gleby lekko kwaśne. Dzięki temu, że ma głębszy system korzeniowy niż malina, jest bardziej odporna na suszę. Stanowisko do uprawy jeżyn powinno być nasłonecznione lub lekko zacienione. Sadzonki z bryłą korzeniową najlepiej sadzić wiosną lub jesienią, po posadzeniu trzeba wtedy usypać kopczyk, aby ochronić roślinę przed mrozami. Sadzonki jeżyny bezkolcowej zakupione w doniczce można sadzić przez cały sezon wegetacyjny. Jeżyny sadzi się w rzędzie w odległości 1 – 3 m. Po posadzeniu należy je podlać wodą obficie, zwłaszcza w porze letniej. Jeżyna bezkolcowa Arapaho wymaga cięcia w cyklu dwuletnim. Pędy jednoroczne latem muszą mieć przycięte wierzchołki, aby pobudzić je do wzrostu i rozkrzewiania się. Na początku wiosny pęd główny jeżyny skracamy do wysokości 1,7m, a boczne pędy do 30-40 cm. Po zbiorze owoców należy ściąć przy ziemi wszystkie pędy dwuletnie, czyli te, które owocowały, oraz część pędów jednorocznych. Wystarczy pozostawić od 5 do 7 pędów, które są silne i zdrowe. Z jednego krzewu można zebrać od 6 do nawet 10 kg owoców. Z owoców jeżyny Arapaho można zrobić dżemy, soki, które są polecane cukrzykom, ciasta, desery, sosy. Słodko – kwaśny smak jeżyn doskonale współgra również z daniami mięsnymi czy serami, dlatego sosy jeżynowe podawane do mięs mogą stać się niebanalnym dodatkiem wzbogacającym naszą dietę w wiele cennych składników odżywczych.
Jeżyny to rośliny mało popularne w Polsce, może dlatego, że sezon tych owoców trwa krótko: od sierpnia do września. Jednakże biorąc pod uwagę mnóstwo składników odżywczych, warto mieć w ogrodzie chociaż jedną sadzonkę tego krzewu. Jeżyna bezkolcowa Arapaho nie ma zbyt dużo wymagań, ważne aby rosła na słonecznym stanowisku, wtedy jej owoce będą wybarwione i słodkie, a udane zbiory urozmaicą dietę w wiele cennych składników pokarmowych.