Witamy na ABC Wood

Strona producentów i usługodawców zajmujących się drewnem z zagłębia drzewnego.

Jak zrobić dobry jogurt?

Jak zrobić dobry jogurt?

 

To co jemy, bezpośrednio wpływa na stan naszego ciała i umysłu. Jeżeli nasza dieta jest niezdrowa, to od razu to widać po naszej skórze, podkrążonych oczach i braku energii. Nasz organizm potrzebuje codziennej dawki witamin i składników odżywczych, które są paliwem dla naszego ciała. Białko jest kluczowym składnikiem, który powinniśmy spożywać codziennie.

Jak działa jogurtownica?

jogurt domowy w jogurtownicyDomowe produkty są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Warto samemu komponować posiłki i wykorzystywać do tego zdrowe produkty. Produkty nabiałowe są bogatym źródłem wapnia, białka, oraz witamin A,E i D. Każdy z nas powinien codziennie spożyć przynajmniej sto gramów białka pochodzenia roślinnego, lub zwierzęcego. Najlepiej przyswajalne przez nasz organizm są jogurty, kefiry i maślanki. Możemy je wykonać samodzielnie domowymi sposobami, albo wykorzystać do tego celu specjalne urządzenia, które możemy nabyć w dobrych sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego. Aby wykonać jogurt domowy w jogurtownicy, potrzebne nam będą dwa składniki, mleko i kultury bakterii mleczarskich. Mleko musi być pasteryzowane, a im bardziej tłuste będzie tym lepiej, gdyż końcowy produkt będzie gęsty i treściwy. Porcję żywych kultur bakterii kupimy w większości sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością, albo w sieci w sklepach internetowych. Oba składniki dokładnie mieszamy i umieszczamy w jogurtownicy na około osiem, dziewięć godzin. Po tym czasie produkt wyjmujemy i chłodzimy w lodówce, po czym możemy dodać ulubione owoce, albo musli. Na rynku są dostępne dwa rodzaje jogurtownic, z siedmioma, małymi pojemniczkami, albo z jednym dużym litrowym. Niektóre modele posiadają wyłącznik, która nas informuje o upływie czasu, po którym jogurt jest już gotowy, a inne go nie posiadają i trzeba samodzielnie wyliczyć ilość godzin, po których trzeba go wyłączyć.

Jeżeli za długo jogurt będzie przebywał w jogurtownicy, to otrzymamy kefir. W domowych produktach nie ma ani grama chemii i mamy pewność, że to co spożywamy jest w stu procentach naturalne i zdrowe. Cukier w jogurcie możemy zastąpić miodem, albo sezonowymi owocami, które zawierają sporą dawkę fruktozy. Pomimo, że zrobienie jogurtu dość długo trwa, to jogurtownica nie pobiera dużo prądu i jest bardzo ekonomicznym urządzeniem, które warto mieć w domu. Jeżeli mamy małe dzieci, to z pewnością domowe jogurty będą się rozchodziły jak świeże bułeczki. Za jednym razem możemy przygotować aż litr jogurtu w jednym, bądź w siedmiu mniejszych pojemniczkach.

 

Jerzy Bąk

Comments are closed.