Lato kojarzy nam się przede wszystkim z długimi, słonecznymi dniami, podczas których możemy cieszyć się wolnym czasem. Dzieci i młodzież otrzymują świadectwa i na dwa miesiące żegnają się ze szkolną ławką. Osoby pracujące często decydują się na wzięcie kilku dni wolnego i wykorzystanie ich na odpoczynek i ładowanie wewnętrznych baterii. Latem często wyjeżdżamy w interesujące miejsca, spożywamy sezonowe produkty i raczymy się pysznymi lodami.
Przetwory bez dodatku cukru
Każdy, kto uwielbia delektować się słodkimi truskawkami, deserami malinowymi czy pierogami z farszem jagodowym, z niecierpliwością czeka na nadejście lata. To właśnie ta pora roku obfituje w sezonowe owoce i warzywa, które często goszczą wówczas na naszych stołach. Latem stawiamy na lekkie potrawy, takie jak sałatki, dania z warzywami, ciasta i desery na bazie owoców. Chętnie kupujemy świeże truskawki, czereśnie, wiśnie czy też borówki, by spożywać je na surowo lub przygotowywać z nich pyszne ciasta, desery lodowe czy chłodniki. Wielu z nas chciałoby cieszyć się sezonowymi smakami także jesienią czy zimą. Okazuje się, że jest to możliwe – wystarczy poświęcić nieco czasu i przygotować przetwory, zamykając w słoikach nasze ulubione warzywa i owoce. Konfitura z borówki amerykańskiej bez cukru przypadnie do gustu nawet tym osobom, które na co dzień starają się unikać słodkości. Jej przygotowanie jest bardzo proste, o ile dysponujemy odpowiednimi owocami. Borówka amerykańska świetnie nadaje się do przygotowywania dżemów, należy jednak wybierać dorodne, słodkie owoce. Najlepiej kupować je wprost od hodowców, gdyż mamy wtedy pewność, że pochodzą one z zaufanego źródła, przy tym zaś wspieramy lokalnych producentów. Po zakupieniu odpowiedniej ilości owoców powinniśmy dokładnie je umyć, a także odrzucić te, które nie nadają się do przygotowania konfitury. Zajęcie to może się wydawać czasochłonne, jeśli jednak uda nam się zaangażować domowników, zyskamy dodatkowe ręce do pracy. Przygotowywanie zimowych przetworów jest też okazją do wspólnej zabawy, żartów i szczerej rozmowy, na które nie zawsze mamy czas w ciągu dnia.
Miłośnicy słodkości z pewnością zgodzą się z twierdzeniem, że najlepsze łakocie to te przygotowane samodzielnie. Ciasto, które upiekliśmy własnoręcznie, czy oryginalny deser lodowy wymyślony przez nas będą nam smakować o wiele lepiej, niż kupne słodycze. Jeśli jesteśmy miłośnikami sezonowych owoców, możemy przygotować wspaniałe przetwory, na przykład z borówek. Będą nam one umilać zimowe dni i długie wieczory.