Cukier jest używany tak naprawdę wszędzie – czy to w przetworzonej żywności, czy do słodzenia kawy. Każdy choć raz w życiu słodził swój napój łyżeczką cukru, jednak obecnie bardzo popularne są tzw. słodziki. Dlaczego są popularne? Odpowiedź jest bardzo prosta: są o wiele zdrowsze od zwykłego cukru!
Czy maltitol jest lepszy niż cukier?
Należy zacząć od tego, skąd w ogóle bierze się maltitol. Jest to słodzik z grupy alkoholi cukrowych, podobnie jak np. ertrytol. Maltitol jest pozyskiwany naturalnie z ziaren zbóż, a przede wszystkim z kukurydzy. Jego właściwości są bardzo podobne do zwykłego cukru, który jest wytwarzany np. z buraków czy trzciny cukrowej. Nie ma również innego smaku niż tradycyjny cukier i nie zmienia się pod wpływem temperatury. Maltitol może być stosowany w kuchni do wszelkich wyrobów i wypieków cukierniczych, ale także do gotowania. Z racji tego, że jest tak samo słodki jak cukier, to jego użycie nie wymaga zmiany w proporcjach. Po prostu dodaje się go tyle, ile dałoby się normalnie cukru. Warto jednak zaznaczyć, że maltitol charakteryzuje się wieloma zaletami, a mianowicie ma o połowę mniej kalorii niż cukier, a w do dodatku może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerancję laktozy. Jest to dobry wybór również dla osób będących na diecie lub dla tych, które chorują na cukrzycę. Naukowo nie potwierdzono żadnych skutków ubocznych, jakie mogłyby być związane ze spożywaniem maltitolu, ale ogólnie nie zaleca się, żeby dzienna dawka przekroczyła 50 g. Dawka jednak jest tak duża, że nie dałoby się zjeść tyle maltitolu w ciągu doby. Najczęściej można kupić maltitol w sklepie online, ale bywa, że jest on również dostępny w sklepach stacjonarnych. Jego koszt jest nieco wyższy niż np. sacharozy – jest to spowodowane tym, że maltitol wytwarza się całkowicie naturalnie i potrzeba do tego więcej zasobów. Maltitol ma jednak wiele różnych zastosowań, bo o ile da się go spotkać w przemyśle spożywczym, to jest on również przydatny w wydłużeniu okresu do spożycia danego produktu. Poza tym używa się go również przy produkcji produktów o niskiej kaloryczności, a także przy wytwarzaniu lodów i jogurtów. Maltitol jest więc dobrym zamiennikiem cukru i tak naprawdę po produkty z użyciem tego konkretnego słodzika mogą sięgać wszystkie osoby, które nie wyobrażają sobie zrezygnować z ulubionych słodyczy, a są np. na diecie.
Jeśli istnieje możliwość zastąpienia cukru czymś o wiele zdrowszym, to powinno się to zrobić. Cukier w większych ilościach źle wpływa na ludzki organizm i przyczynia się do wielu poważnych chorób, dlatego warto pomyśleć o tym, jakie produkty będą zawierać go mniej lub po prostu znaleźć alternatywę np. naturalny słodzik.