Najlepsze sery długodojrzewające

Jestem ogromną miłośniczką produktów wytwarzanych z mleka. Oczywiście najbardziej lubię sery, ale bardzo lubię też różnego rodzaju jogurty. Uważam sery za doskonałą przekąskę, która nadaje się na różne okazje. Jest jednak jeden rodzaj serów, które kocham najbardziej – sery długodojrzewające, których smak jest, kolokwialnie ujmując, nie do podrobienia. Ten rodzaj serów uważany jest za produkt ekskluzywny i często ich cena rzeczywiście jest bardzo wysoka. Moim zdaniem warto wydać na nie trochę więcej niż na przeciętny produkt tego typu dostępny w sklepie.

W Polsce mamy ogromny wybór serów długodojrzewających

dobre sery długodojrzewająceLubię dania smaczne, ale i zdrowe. Nie zawsze restrykcyjne dbam o dietę, ale w sklepach staram się kupować produkty bio oraz z dobrym składem. Bardzo nie lubię kiedy ktoś określa ser jako tłusty lub niezdrowy. Niewiele osób wie, że sery są doskonałym źródłem białka, tak samo jak np. wędliny. Oprócz tego, sery bogate są w ważne składniki odżywcze takie jak np. wapń. Oczywiście czasami w sklepach można źle trafić i wybrać ser o niezbyt ciekawym składzie i wtedy taki produkt rzeczywiście nie należy do najzdrowszych. Jednakże nie da się ukryć, że takie sytuacje mogą się zdarzyć w przypadku każdego produktu dostępnego w sklepie. Przede wszystkim dobre sery długodojrzewające mają zupełnie inną konsystencję niż te zwykłe, które bardzo szybko po procesie produkcji przeznaczane są na sprzedaż. Często takie sery są trochę twardsze, co ma swoje zalety. Przede wszystkim taki ser łatwo zetrzeć, a następnie dodać do sosu by poprawić jego smak. Trzeba jednak uważać by nie dodać takiego sera za dużo, ponieważ produkty długodojrzewające mają intensywny smak (który swoją drogą uwielbiam). Oczywiście takie produkty sprawdzą się równie dobrze jako element deski z przekąskami (tj. serami i wędlinami) na przyjęcia. Przygotowywana przeze mnie taka deska przekąsek jest uwielbiana przez moich znajomych.

Uważam, że na produkty zdrowe i wysokiej jakości warto poświęcić trochę więcej pieniędzy. Nie da się ukryć, że dobry ser długodojrzewający np. parmezan nie będzie należał do najtańszych. Jednakże jego smak wynagradza każdą wydaną na niego złotówkę. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż lekko orzechowy smak sera emmentaler, który dodany do prostego makaronu sprawia, że ten staje się wykwintnym daniem. Ogromną zaletą serów dojrzewających jest to, że wystarczają na długo i mogą leżeć w spiżarni przez długi czas. Tak naprawdę im dłużej czekamy z ich podaniem, tym lepsze się one stają.