Witamy na ABC Wood

Strona producentów i usługodawców zajmujących się drewnem z zagłębia drzewnego.

Utylizacja odpadów z barów

Utylizacja odpadów z barów

 

Dawniej bar kojarzył się z miejscem, w którym można było wypić drinka i zjeść jakąś przekąskę. Dzisiaj coraz więcej barów decyduje się na dodanie do swojej oferty nawet dań ciepłych. W związku z tym generowane są odpady spożywcze, których trzeba się pozbyć. Ich utylizacja jest całkiem bezproblemowa, a zajmują się tym firmy, które najczęściej nie pobierają nawet za to opłat. Odpady znajdują swoje zastosowanie w gospodarce lub zostają przerobione na coś, co można jeszcze spożyć.

Co robi się z odpadami spożywczymi z baru?

utylizacja odpadów spożywczych z baruW barach można wyróżnić kilka typów odpadów. Jest to alkohol oraz napoje, które najczęściej trafiają do kanalizacji. Innym typem są odpady powstałe z przyrządzania potraw lub resztki przekąsek. Utylizacja odpadów spożywczych z baru polega na tym, że firma przyjeżdża i odbiera wszystko, co nie nadaje si już do podania klientowi. Jest to pakowane do skrzynek i dzielone na kilka typów. Znajdą się tam rzeczy, które będą nadawać się do spożycia, ale niekoniecznie przez ludzi. Rolnicy kupują odpady, które nadają się na paszę dla zwierząt. Mogą to być owoce lub warzywa, nawet po przetworzeniu. Tak samo jest z suchym chlebem, który może zostać podany na przykład trzodzie chlewnej. Jeśli coś jest już zupełnie nie do użytku, przerabia się to na kompost. Zasila on pola uprawne i działa lepiej, niż niejeden nawóz. Tego typu odpady są bogate w składniki mineralne, które są potrzebne glebie do tego, by mogła cały czas rodzić nowe plony. Wbrew pozorom na kompost nie przerabia się tylko miazgi z owoców i warzyw. Do kompostowników trafiają nawet pokruszone i niedojedzone chipsy. Firmy wystawiają zaświadczenia dotyczące odbioru odpadów, co jest przydatne podczas kontroli z sanepidu. Właściciel nie musi się martwić tym, że śmieci, które powstały podczas jego działalności gospodarczej są źle utylizowane. Często firmy nie chcą nawet pieniędzy za odbiór, ponieważ kompost oraz pasza jest sprzedawana rolnikom, a klientów na takie rzeczy nie brakuje. Zwłaszcza przedsiębiorstwa rolne z tego korzystają.

Prowadząc bar nie ma podstaw do tego, by przejmować się utylizacją. Są ludzie, którzy za darmo zrobią to za nas, a nawet na tym zyskają. My, jako przedsiębiorcy możemy być spokojni, nawet jeśli nieoczekiwanie odwiedzą nas kontrolerzy z sanepidu. Mamy zaświadczenie, które jest wystarczającym dowodem na to, że odpady utylizowane są prawidłowo i nie szkodzimy środowisku naturalnemu, ani nie generujemy kosztów dla przedsiębiorstw zajmujących się oczyszczaniem miasta. Jest to ważne.

 

Jerzy Bąk

Comments are closed.