Gleba w naszych ogródkach i na działkach potrzebuje naszej pomocy. Jedynie niewielka ilość próchnicy wytwarza się naturalnie z opadłych na ziemię liści czy mulczowanej po koszeniu trawie. Niestety nie zaspokaja to potrzeb uprawianych przez nas roślin, szczególnie tych najbardziej żarłocznych. Konieczne jest nawożenie, najlepiej nawozami organicznymi, które zdecydowanie poprawią parametry gleby.
Rodzaje nawozów organicznych
Główną zaletą nawożenia nawozami organicznymi jest zachowanie obiegu materii w przyrodzie. Nawozy naturalne posiadają szereg związków pochodzących ze świata roślinnego i zwierzęcego, dlatego ich zastosowanie sprawia, że krąg się zamyka, do natury wraca to, co było z niej czerpane. Nawozy organiczne są nie tylko bogate w mikro i makroelementy, ale rozkładając się wzbogacają glebę w próchnicę, co jest bardzo ważne dla uprawianych przez nas roślin. Producenci oferują nam zarówno nawozy naturalne granulowane, suszone, przekompostowane oraz zupełnie świeże. Te ostatnie powinny być jednak stosowane bardzo ostrożnie. Nie wszystkie rośliny tolerują tak silne nawożenie, dlatego świeży nawóz wykłada się już jesienią, jeśli na kolejną wiosnę planujemy wysiew. Istnieją gatunki roślin, które można wysiewać dopiero po dwóch latach od zastosowania nawozu świeżego. Nawozy naturalne granulowane, przekompostowane czy suszone można natomiast stosować jesienią lub wiosną, a dodatkową ich zaletą jest brak nieprzyjemnego zapachu. Nawozy organiczne dzielimy na kilka grup i są to: obornik, kompost, torf, kora drzew iglastych i nawozy zielone. Każdy z nich ma nieco inny skład, wszystkie jednak są doskonałym sposobem na poprawę jakości gleby w ogrodzie. Obornik bogaty jest w azot, fosfor, potas, ale także w wapń oraz magnez. Wpływa ponadto na tworzenie próchnicy. Wyróżniamy obornik bydlęcy, koński, świński i kurzy, przy czym przy ostatnim należy pamiętać o dobrym rozcieńczeniu (zawiera bardzo duże ilości potasu, co grozi przenawożeniem). Kompost zawiera łatwo przyswajalne i ważne dla roślin składniki, dostarcza próchnicy, spulchnia glebę i jest bezpieczny dla wszystkich żywych organizmów.
Nieco inne działanie ma torf, który świetnie sprawdza się przy roślinach wymagających kwaśnej gleby (zakwasza ją). Torf również dostarcza próchnicy, a ponadto chłonie wodę, dzięki czemu jest zatrzymywana w górnych warstwach gleby i może być wykorzystywana przez rośliny. W razie konieczności dostępny jest także torf odkwaszony. Innym sposobem na zakwaszenie gleby jest niekompostowana kora drzew, która zawiera raczej mało składników mineralnych, natomiast jest doskonałym źródłem próchnicy.